باشگاه مشتریان چیست؟چگونه باشگاه مشتریان راهاندازی کنیم.

باشگاه مشتریان چیست؟چگونه باشگاه مشتریان راهاندازی کنیم.
«مشتریانی که قبلا چندین بار از شما خرید کردهاند (مشتریان عادی) 60 درصد بیشتر از مشتریان جدید از کسب و کار شما خرید می کنند.»
در نگاه اول، جمله بالا ممکن است اغراق آمیز به نظر برسد. اما با کمی تحقیق و بررسی میتوان به صحت مطلب فوق پی برد. با این حال، بسیاری از افرادی که به تازگی کسب و کار خود را راه اندازی کردهاند فکر میکنند که میتوانند با جذب مشتریان جدید درآمد بیشتری کسب کنند. به همین دلیل آنها کمتر به مشتریانی که قبلاً از آنها خرید کردهاند توجه میکنند.
ممکن است فکر کنید مشتریانی که یک بار از شما خرید کردهاند، دوباره از شما خرید میکنند بدون اینکه شما برای آنها تلاشی کنید. اما احتمال این اتفاق بسیار کم است. در واقع باید برای خریدهای بعدی آنها برنامه ریزی کنید وگرنه سرویس دیگری را انتخاب میکنند. برای رسیدن به این هدف، میتوانید یک باشگاه مشتریان ایجاد کنید.
برخی از شرکتها به مشتریانی که قبلاً خرید کردهاند، توجه زیادی نمیکنند و فکر میکنند با یک بار خرید به مشتریان دائمی تبدیل شدهاند. آنها استراتژی تجربه مشتری خود را برای جذب افراد جدید و تشویق مشتریان به انجام اولین خرید خود طراحی میکنند. اما این نوع استراتژی میتواند شما را در مسیر اشتباه قرار دهد.
مشتریانی که قبلا از آنها خرید کردهاند و سپس به مشتریان وفادار تبدیل شدهاند میتوانند بسیار موثر و مفید باشند. بنابراین در این پست به بررسی یکی از مهمترین روشهای دستیابی به وفاداری مشتری یعنی ایجاد باشگاه مشتریان میپردازیم.
باشگاه مشتریان چیست و چه اهدافی را دنبال میکند؟
ارزش و طول عمر مشتری
باشگاه مشتریان در واقع برنامهای است که طی آن سازمان امکانات ویژه و محدودی را به مشتریان خاص و ویژه ارائه میدهد. به این ترتیب، سازمان تلاش میکند تا ارزش مادامالعمر مشتریان خود را با ایجاد احساس در مشتریان خاص و اعضای یک گروه ممتاز، افزایش دهد.
در ادبیات بازاریابی دیجیتال مفهومی به نام ارزش طول عمر مشتری وجود دارد. تعریف این مفهوم صرفاً میزان سودی است که شخص در طول زندگی خود برای یک شرکت به ارمغان میآورد. فرمول خاصی برای محاسبه مقدار دقیق این فاکتور وجود دارد که به متغیرهای مختلفی بستگی دارد. با این حال، بررسی دقیق این مفهوم مفصل است و نیاز به یک مقاله اختصاصی برای توضیح کامل آن دارد.
هر چه ارزش طول عمر مشتری بیشتر باشد، سود بیشتری برای شرکت خواهد داشت. ایجاد یک باشگاه مشتریان به شما این امکان را میدهد که مشتری را متقاعد کنید که در آینده خرید کند. این برای سهولت خریدهای بعدی و سود بیشتر مشتری برای کسب و کار در طول عمرش کافی است.
هدف از ایجاد باشگاه مشتریان تنها به این موضوع محدود نمی شود و اهداف دیگری نیز خواهد داشت که شامل موارد زیر میشوند:
- تبدیل مشتریانی که از شما خرید کرده اند به مشتریان وفادار.
- جذب مشتریان جدید با هزینه کمتر.
- ایجاد یک رابطه سودمند برای هر دو طرف.
- دریافت بازخورد دقیق تر از مشتریان.
اهمیت ایجاد باشگاه مشتریان به عنوان یک فعالیت بازاریابی چیست؟
ایجاد یک باشگاه مشتریان نباید به این صورت باشد که گویی لیستی از مشتریان تهیه کردهاید و قرار است آنها را دور هم جمع کنید. بلکه باید به عنوان یک فعالیت بازاریابی به آن نگاه کنید. این روزها تعداد زیادی از شرکتها هستند که باشگاه مشتریان دارند. اما آیا همه این باشگاهها موفق هستند؟ آیا مشتریان مایل به ماندن در چنین باشگاههایی هستند؟
برای داشتن یک باشگاه مشتریان موثر، باید استراتژی مناسبی را برنامه ریزی کنید تا مشتریان در مرحله مناسب از سفر مشتری به باشگاه بپیوندند. یک استراتژی خوب بدون بازاریابی مناسب به دست نمیآید، زیرا بازاریابی در دنیای امروز دیگر محدود به تراکنشهای مالی یا برنامههایی برای کسب سود بیشتر نیست. با نگاهی دقیقتر میتوان فهمید که بازاریابی این روزها مستلزم شناخت دقیق مشتری و ارتباط موثر با او نیز هست.
اگر میخواهید مردم از حضور در باشگاه مشتریان شما رضایت کامل داشته باشند، باید با آنها رابطه عمیقی برقرار کنید و آنها را حفظ کنید. همچنین، باید از بازاریابی و سایر ابزارهای موجود برای کسب و کار خود استفاده کنید. در واقع باشگاه مشتریان تنها زمانی ارزشمند میشود که بتواند ارتباط خوب و صمیمی با مشتری ایجاد کند. در غیر این صورت عملاً یک اقدام تزئینی بیش نخواهد بود.
به عنوان مثال، Sephora، یک برند چندملیتی لوازم آرایشی، یکی از بهترین باشگاه های مشتریان در جهان را دارد، زیرا بیش از 25 میلیون عضو از سراسر جهان جمع آوری کرده است. مهمترین ویژگی که این برند در باشگاه مشتریان خود دارد، ارتباط خوب و موثر با مشتریان است. در باشگاه مشتریان سفورا میتوانید در ازای هر خریدی که انجام میدهید، هدیه خود را انتخاب کنید. این پیشنهاد سفورا را به یکی از کارآمدترین باشگاههای مشتریان تبدیل کرده است.
چگونه باشگاه مشتریان خود را ایجاد کنید؟
تا اینجا متوجه شدیم که باشگاه مشتریان باید چه ویژگیهایی داشته باشد و چه اهدافی باید برای رسیدن به آن تلاش کند تا برای شما و کسب و کار شما مفید باشد. اکنون زمان آن رسیده است که اقدامات لازم برای ایجاد و راه اندازی باشگاه مشتریان را انجام دهیم و مرحله به مرحله این رویه را توضیح دهیم.
مراحل ایجاد یک باشگاه مشتریان
1. مخاطبان و مشتریان خود را بشناسید و بر اساس علایق و نیازهای آنها باشگاه ایجاد کنید
بعید است که ساخت باشگاه مشتریان بدون شناخت دقیق مشتری موفق شود. شما در حال ایجاد باشگاه به طور خاص برای مشتریان خود هستید، بنابراین نیاز به درک روشنی از نیازها، علایق و انتظارات آنها دارید. هنگامی که باشگاه مشتریان شما برای مشتری جذاب میشود و چیزی منحصر به فرد یا اضافی برای ارائه در بین رقبای شما دارد، آنگاه در دستیابی به آنچه که مشتری میخواهد موفق شدهاید.
برای به دست آوردن چنین اطلاعاتی از مشتریان، لازم نیست کارهای سخت و پر استرس انجام دهید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک نظرسنجی حرفه ای خریدار شخصی ایجاد کنید و آن را برای مشتریان خود ارسال کنید، سپس با دادههای به دست آمده از آنها، خود را برای ایجاد یک باشگاه مشتریان آماده کنید.
شناخت دقیق شخصیتهای خریدار به شما کمک میکند تا استراتژی بهتری برنامه ریزی کنید. به عنوان مثال، اگر شما یک فروشگاه تجهیزات دیجیتال دارید، ممکن است پس از انجام نظرسنجی شخصیت خریدار متوجه شوید که مشتریان شما خرید اقساطی را به جای داشتن تخفیفهای بالاتر روی یک محصول خاص ترجیح میدهند. اگر بدون بررسی شخصیت مشتریان خود یک باشگاه راه اندازی کنید، احتمال زیادی وجود دارد که در مسیر اشتباهی قرار بگیرید.
2. استراتژی باشگاه مشتریان و مزایا و شرایط عضویت در آن را تعریف کنید
پس از شناخت نیازها و علایق مشتری، نوبت به برنامه ریزی یک استراتژی کارآمد برای باشگاه مشتریان میرسد که میتواند برای هر دو طرف سودآور باشد. به عنوان مثال، در این مرحله، باید تعیین کنید که هر کسی که باید عضو باشگاه مشتریان شما باشد، باید مبلغ مشخصی در ماه خرید کرده باشد یا تعداد مشخصی امتیاز کسب کرده باشد.
قبل از تدوین یک استراتژی، خود را به جای مشتری قرار دهید و این سوال را از خود بپرسید: “چرا باید به باشگاه مشتریان بپیوندم؟” با توجه به مزیتهای رقبای خود به این سوال از دیدگاه مشتری پاسخ دهید. حال، اگر پاسخ قانع کننده است و با علایق و نیازهای مشتریان شما مطابقت دارد، زمان شروع فرا رسیده است.
اگر احساس میکنید نمیتوانید از طرف مشتریان خود به سوالات پاسخ صحیح دهید، بهتر است با تعداد محدودی از آنها مصاحبه کنید یا از افرادی که به باشگاه مشتریان شما پیوستهاند بپرسید که چرا این کار را انتخاب کردهاند.
به عنوان مثال، برند مشهور جهانی استارباکس برای راه اندازی باشگاه مشتریان خود دست به ابتکار جالبی زده است. استارباکس اپلیکیشنی ایجاد کرد تا دسترسی مشتریان را آسانتر کند و برای خریدهای درونبرنامهای به آنها ستاره داده شود، جایی که مشتریان میتوانند خدمات متفاوتی را برای ستارههای خاص دریافت کنند.
به لطف این اپلیکیشن، استارباکس همیشه در ذهن مشتریان باقی میماند و افراد زیادی به دلیل دسترسی آسان به عضویت این باشگاه در میآیند. علاوه بر این، استارباکس میتواند رفتار و عملکرد مشتری را از طریق این برنامه بهتر زیر نظر داشته باشد.
3. اطلاع رسانی به مشتریان خود را از طریق کانالهای ارتباطی خود شروع کنید
بعد از اینکه باشگاه مشتریان خود را ایجاد کردید، باید به مشتریان خود در مورد آن اطلاع دهید. بهترین راه برای اطلاع رسانی به مشتریان از طریق کانالهای ارتباطی است که با آنها دارید. شبکههای اجتماعی، وبسایتها، ایمیلها و کانالهای دیگر میتوانند به شما کمک کنند تا اخبار ایجاد یک باشگاه مشتریان را به مشتریان خود برسانید.
گاهی اوقات شرایط خاص و مطلوب باشگاه مشتریان میتواند یک مشتری بالقوه را به یک مشتری بالفعل تبدیل کند. پس از اعلام ایجاد باشگاه مشتریان خود به سادگی این واقعیت را نادیده نگیرید. شما میتوانید این کار را از طریق کانالهای شرکای تجاری خود و سایر روشهای تبلیغاتی انجام دهید.
4. به وعدههای خود عمل کنید
وقتی مشتریان به باشگاه شما میپیوندند، اعتماد خود را به شما و قول های شما ابراز می کنند.
در مرحله توسعه استراتژی، شما این فرصت را دارید که شرایط را به خوبی تنظیم کنید و قولهایی بدهید که میتوانید به آنها عمل کنید. به عنوان مثال، اگر قرار است اعضای باشگاه مشتریان برای استفاده از سایر خدمات ارائه شده توسط شرکای تجاری شما در ازای خرید مبلغ مشخصی در ماه از شما تخفیف دریافت کنند، ابتدا باید با شرکای تجاری خود در مورد مقدار آن تخفیف و سپس در اختیار مشتریان قرار دهید.عمل نکردن به وعدههایی که به مشتری میدهید میتواند منجر به اثرات منفی بسیاری شود و در نتیجه اعتمادسازی با سایر مشتریان دشوارتر میشود.
5. توجه به تعادل در ارائه پیشنهادات و در “فرهنگ تخفیف”
هنگام دادن تخفیف تعادل را حفظ کنید! تخفیف بیش از حد نیز میتواند تاثیر منفی داشته باشد. فراموش نکنید که باشگاه مشتریان زمانی خوب و موثر است که برای هر دو طرف سودآور باشد.
اگر باشگاه مشتریان خود را کاملاً با تخفیفهای بالا و نامعقول ایجاد کنید، نه تنها پس از مدتی ضرر خواهید کرد، بلکه باعث میشوید مشتریان خود نیز به این عادت بد، عادت کنند و همیشه انتظار تخفیفهای زیادی از شما داشته باشند. بنابراین برای داشتن یک باشگاه مشتریان موفق از ابتدا فرهنگ تخفیف متوازن را برقرار کنید.
به عنوان مثال، پیتزا Papa John به مشتریان خود یک پیتزای 100 دلاری را به صورت رایگان هنگام ثبت نام در سایت میدهد. علاوه بر این، به ازای هر خرید آنلاین 5 دلاری، یک امتیاز دریافت میکنید و با کسب 25 امتیاز، میتوانید یک پیتزای فوقالعاده رایگان دریافت کنید. این نوع تخفیف ممکن است برای مشتریان بسیار جذاب به نظر برسد اما پس از مدتی میتواند ضرر مالی زیادی به شرکت وارد کند.
چگونه بر نتایج ایجاد یک باشگاه مشتریان نظارت کنیم؟
در ابتدای باشگاه مشتریان، زمانی که تعداد کمی از اعضا وجود دارد، میتوانید با همه آنها تلفنی صحبت کنید و نظرات آنها را دریافت کنید. اما با افزایش تعداد اعضا، دیگر این امکان وجود نخواهد داشت، بنابراین بهتر است روشهای دیگری مانند ارسال ایمیل، ایجاد نظرسنجی از مشتریان یا ارسال پیامک را امتحان کنید.
به محض اینکه اولین عضو به باشگاه مشتریان شما ملحق شد، باید نظارت بر نتایج را آغاز کنید، زیرا نظارت بر نتایج و آگاهی از میزان رضایت اعضای باشگاه مشتریان میتواند به شما در تصمیم گیریهای آینده کمک کند و دید خوبی از وضعیت به شما ارائه دهد. باشگاه مشتریان سپس در صورت نیاز به تغییر یا اصلاح خاصی میتوانید سریعا اقدامات لازم را انجام دهید. علاوه بر تمام این مزایا، این باعث میشود اعضای باشگاه احساس خوبی نسبت به شما داشته باشند زیرا به درخواستهای آنها گوش میدهید. این همچنین احتمال تبدیل شدن آنها به مشتریان وفادار شما را افزایش میدهد.
نتیجه
در بازار بسیار رقابتی کنونی، باشگاه مشتریان ویژگی است که میتواند شما را از دیگران متمایز کند. با دنبال کردن مراحل ذکر شده در این پست، میتوانید یک باشگاه مشتریان موثر داشته باشید که تجربه مشتری را افزایش میدهد. در نهایت جذب مشتریان جدید و جلب وفاداری مشتریان قدیمی مهمترین اهدافی است که با ایجاد یک باشگاه مشتریان میتوانید به آنها برسید.
دیدگاهتان را بنویسید